.

Palivo z použitých pneumatík

0
0
0
s2smodern

Olej, vytvorený procesom pyrolýzy z opotrebovaných pneumatík, sa dá využiť ako palivo. K tomuto výsledku dospela organizácia RISE.

RISE (expertná skupina EU pre výskum, inovácie a politiku vedy), v kooperácii so spoločnosťami Enviro a Ragn-Sells, začala svoj výskum v októbri roku 2017. Cieľom projektu bolo nájsť proces, ktorý by zušľachtil olej z pyrolýzy na hodnotnejšie produkty, predovšetkým na palivá. „Nachádzame sa vo fáze, keď vieme dokázať, že palivo, vytvorené z oleja, vzniknutého pyrolýzou zo starých pneumatík, je použiteľnou cestou pre petrochemický priemysel, pri snahe redukovať spotrebu fosílnej suroviny,“ uviedla Linda Sandström, projektová manažérka RISE.

Opotrebované pneumatiky môžu nájsť nový život pri rafinovaní paliva do motorových vozidiel.

Pri laboratórnych pokusoch sa podarilo vytvoriť palivo, kde sa ku fosílnemu základu pridalo až 20 percent oleja z pyrolýzy a výsledky potvrdili, že medzi ním a klasickým fosílnym palivo nie je žiaden podstatný rozdiel. V súčasnosti hľadá RISE rafinériu, ktorá by bola ochotná pristúpiť k produkcii paliva s využitím oleja zo starých pneumatík.

Z jednej tony starých pneumatík je pomocou technológie, patentovanej spoločnosťou Enviro, možné získať takmer 500 kg pyrolýzou vytvoreného oleja. Továreň, ktorá by dokázala ročne spracovať 30 tisíc ton pneumatík, by dokázala na trh ponúknuť až 14 tisíc ton oleja z pyrolýzy, čo znamená významný ekonomický aj ekologický potenciál.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.