.

Continental EcoContact 6 – šiesta generácia plášťa s ekologickými a ekonomickými prioritami

0
0
0
s2smodern

Continental svoju novú evolúciu pneumatiky EcoContact vybavil inovatívnou zmesou a ďalšími high-tech prvkami, ktorých výsledkom je hospodárnejšia prevádzka, redukované zaťaženie životného prostredia a bezpečná jazda.

Ekologický aspekt je čím ďalej tým dôležitejší aj pri uvádzaní noviniek na trhu pneumatík. Continental spolu s ním uplatňuje aj aspekt ekonomický, v rade pneumatík EcoContact, ktorý pre aktuálnu letnú sezónu predstavuje už v šiestej generácii. EcoContact 6 je komplexným vylepšením predošlého modelu EcoContact 5 a uplatnenie nájde v obutí pestrého arzenálu vozidiel.

EcoContact 6 má asymetrický dezén a drážky na ramenách otvárajúce sa smerom von pre vyššiu odolnosť voči akvaplaningu.

Eko-parametre však nemôžu rásť na úkor celkových kvalít novinky. „Zvyčajne je vylepšenie jedného aspektu pneumatík na úkor ostatných. Pri novinke EcoContact 6 sa nám ale podarilo dosiahnuť skvelú vyváženosť všetkých vlastností,“ uviedol Juraj Ižvolt, riaditeľ Divízie marketing Continental Barum s.r.o.

Zelené čili pre zelenú prevádzku

Tlak na ekologický charakter rastie nielen z hľadiska požiadaviek výrobcov automobilov, ale zároveň aj z pohľadu očakávania koncových zákazníkov a používateľov. Jedným aj druhým má svoje benefity priniesť technológia Green Chili v novej, druhej generácii. Tá je založená na vysokej flexibilite polyméru a na obsahu inovatívnych prísad v zmesi. Ich výsledkom je lepšie prispôsobovanie sa povrchu vozovky, avšak s redukovanou deformáciou a zahrievaním.

Špeciálna zmes Green Chili 2.0 prispela k dosiahnutiu nízkeho valivého odporu pre nižšiu spotrebu a emisie.

Nová zmes Green Chili 2.0 zlepšuje priľnavosť na všetkých povrchoch a prispieva k bezpečnej brzdnej dráhe na suchu aj za mokra. Výsledným benefitom je samozrejme aj nižšia spotreba paliva, teda aj adekvátne redukované emisie výfukových plynov.

Menej odporu pre viac hospodárnosti

Kľúčovým faktor pre dosiahnutie špičkových eko-parametrov je valivý odpor, ktorý si vývojári Continentalu vzali na mušku aj pri novinke EcoContact 6. Optimalizáciou viacerých parametrov sa podarilo dosiahnuť hodnotenie A v oblasti valivého odporu a štítok A/A pri väčšine plášťov EcoContact 6. Podpísané pod tým sú väčšie vonkajšie priemery plášťov a redukovaná deformácia, a teda neželané prehrievanie dezénu, dosiahnuté napriek lepšej prispôsobivosti pneumatiky povrchu. Novinka sa deformuje menej aj vďaka robustnejšej konštrukcii s vyšším indexom zaťaženia.

Vylepšený dezén, vyšší kilometrový výkon

Pri vývoji dezénu sa hľadal optimálny kompromis medzi vlastnosťami na suchej aj mokrej vozovke. Z tejto snahy vzišli napríklad drážky ramien, otvárajúce sa smerom von, pre lepšie odvádzanie vody a vyššiu odolnosť voči akvaplaningu.

Asymetrická geometria rebier a sietí zlepšuje manévrovacie schopnosti, napríklad pri zmene jazdných pruhov. Spomenuté materiálové a konštrukčné inovácie navyše spomaľujú opotrebovanie dezénu, zvyšujú kilometrový výkon, a teda sú aj ekonomickým bonusom.

Od 13 do 22 palcov

EcoContact 6 nie je produkt úzko špecializovaný na konkrétny typ vozidiel, o čom svedčí aj šírka ponuky jeho rozmerov. Základ tvoria 145 mm široké plášte na disky kolies priemeru 13 palcov, teda pre najmenšie vozidlá. Na opačnom konci spektra stoja 22-palcové pneumatiky so šírkou až 315 mm pre veľké prémiové SUV. Profilové čísla pokrývajú paletu od 80 do 30. Rozsah rýchlostných indexov je od T do Y.

Šiesta generácia „eko-pneumatiky“ Continental sa vyrába v širokej palete rozmerov, od 13 až do 22 palcov, so šírkou od 145 až do 315 mm. Šiesta generácia „eko-pneumatiky“ Continental sa vyrába v širokej palete rozmerov, od 13 až do 22 palcov, so šírkou od 145 až do 315 mm.

Mnohé rozmery z toho vznikli priamou spoluprácou s automobilkami a optimalizáciou vlastností plášťov pre konkrétne vozidlá. Ponuka rozmerov letnej novinky Continental ešte nie je finálna a k existujúcim rozmerom v dohľadnom čase pribudnú ďalšie.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.