.

Pirelli v F1: na novú sezónu o jednu zmes viac

0
0
0
s2smodern

Taliansky dodávateľ pre rok 2023 rozšíril počet zmesí F1 na suchý povrch z piatich na šesť a obohatil spektrum tvrdších pneumatík.

Zmesí je po novom šesť, nepribudlo však číslo 6 na horný, ale nula na dolný koniec tvrdostného rozahu. Celé označenie pozostáva zo slova „compound“ (zmes) a čísla, alebo skrátene iba z písmena C a čísla. Jednotlivé zmesi na novú sezónu majstrovstiev sveta F1 popisujú v Pirelli takto:

 

Compound 0 (C0)

Toto je pneumatika, vlani označená C1. Je zo všetkých najtvrdšia a je určená na trate, ktoré pneumatikám dajú najviac zabrať po stránke tepelného namáhania a prenášaných síl.

 

Compound 1 (C1)

Toto je nová zmes pre túto sezónu a tvrdosťou je situovaná medzi vlaňajšími zmesami C1 a C2. Vznikla hlavne preto, aby sa pokryla výkonnostná medzera medzi pôvodnými dvoma najtvrdšími zmesami.

 

Compound 2 (C2)

Tretia najtvrdšia zmes je určená pre rýchle, horúce a abrazívnejšie okruhy. Občas býva nominovaná pre nové trate, ako konzervatívna voľba pre možnosť prvého preverenia záťaže na pneumatiky v reálnych pretekoch.

 

Compound 3 (C3)

Veľmi univerzálna zmes, ktorá sa dá na niektorých okruhoch použiť ako najtvrdšia, na iných však naopak ako najmäkšia z nominovanej trojice. Disponuje najvyrovnanejším pomerom výkonu a odolnosti.

 

Compound 4 (C4)

Zmes navrhnutá pre okruhy s nižšou záťažou na pneumatiky, kde je potrebné ich rýchlo zahriať, pre čo najskoršie dosiahnutie optimálneho výkonu. Veľmi rozšírené nominácie v priebehu sezóny.

 

Compound 5 (C5)

Najmäkšie pneumatiky v ponuke, vytvorené pre najpomalšie okruhy s nízkym opotrebovaním a málo výraznou degradáciou, kde je potrebný maximálny mechanický grip, poskytovaný kolesami. Väčšinou ich uvidíme na mestských okruhoch s veľmi hladkým asfaltom.

 

Aj keď je výber pre sezónu 2023 väčší, nič sa nezmenilo na pravidle, že na každé preteky je možné nominovať iba tri suché typy pneumatík. Prvé nominácie od Pirelli už sú na svete a konkrétne pre prvú veľkú cenu v Bahrajne, ktorej patrí víkend od 3. do 5. marca, sú nominované suché zmesi C1, C2 a C3 (na obrázku). 

 

Zdroj a ilustrácia: Pirelli.

 

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.