.

Barum: míľniky 88-ročnej histórie

0
0
0
s2smodern

Česká značka sa od prvých „baťovských“ pneumatík pre nákladné autá vypracovala na producenta najmodernejších osobných plášťov.

História značky Barum je staršia než jej vlastné meno. Prvé plášte vznikli v českom Zlíne v roku 1932 ešte pod značkou Baťa a boli určené nákladným automobilom. Novodobá história sa začala písať v roku 1948, kedy vznikol Barum spojením podnikov Baťa, Rubena a Matador/Mitas. Od tých čias dodnes je Barum najvýznamnejšou českou značkou pneumatík a na konte má viacero produktových míľnikov.

Aktuálny zimný špecialista Barum Polaris 5

V roku 1967 sa dostali na trh prvé radiálne pneumatiky Barum s označením 155-14 OR 1 a obúvala ich aj v tom čase revolučná Škoda 1000. O päť rokov neskôr sa začala výroba v novej továrni v Otrokoviciach a v tej súvislosti začala schádzať z liniek aj nová pneumatika OR 6, ako univerzálny plášť na leto aj zimu. Prvou špecializovanou pneumatikou na zimné cesty sa stala OR 7. Priam legendárny status zapísala do histórie pneumatika OR 37 (titulné foto), ktorej sa v rokoch 1987 až 1998 vyrobilo viac než jeden milión kusov a stala sa väčšinovým obutím novej Škody Favorit.

Moderná celoročná pneumatika Barum Quartaris 5

Ostatných 27 rokov histórie značky Barum sa už píše pod patronátom globálneho koncernu Continental, ktorý má korene až v roku 1871 a v súčasnosti zastrešuje aj slovenský Matador. Barum je v rámci skupiny Continental veľmi úspešný, stal sa jej druhou najpredávanejšou značkou. Aktuálne sa na trhu výborne darí napríklad plášťom Barum Polaris 5, o ktoré je veľký záujem aj na Slovensku. Trend moderných celoročných plášťov reprezentuje pneumatika Barum Quartaris 5, uvedená na trh vlani.

Titulné foto: Barum OR37 – pneumatika, ktorá „obula Československo“, predovšetkým na type Škoda Favorit.

ABM LogoCMYK

FLEET firemné automobily: online magazín pre stratégie riadenia firemných flotíl

Používaním stránok prevádzkovateľa AUTO BUSINESS MEDIA s.r.o. súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.